Akciğer Sertleşmesi Nedir?

Yayın Tarihi : 2019/09/24 16:24 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/21 09:58 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Akciğer sertleşmesi (idiyopatik pulmoner fibrozs (İPF)) ; akciğerin süngerimsi, yumuşak dokusunu kaybederek, kana oksijen geçişini engelleme derecesinde zorlaştıran bir hastalıktır. Kanser kadar bilinmeyen bu hastalık, bazı durumlarda kanserden daha ölümcül olabilmektedir.

Akciğer Sertleşmesi Nedir?

akciğer sertleşmesi (idiyopatik pulmoner fibrozs (İPF)) ; akciğerin süngerimsi, yumuşak dokusunu kaybederek, kana oksijen geçişini engelleme derecesinde zorlaştıran bir hastalıktır. Kanser kadar bilinmeyen bu hastalık, bazı durumlarda kanserden daha ölümcül olabilmektedir.

Akciğer sertleşmesi daha çok sigara içen erkeklerde görülür. Kanser kadar yaygın bir hastalık değildir. Dünyada 3 milyon kişide görülür. Ancak tedavi edilmediğinde ölümcül bir hal alır. Ve bu şekilde yaşamak hastalar için oldukça zordur. Hastanın günlük yaşamını aksatır ve zorlu bir süreçtir.  

Verilerle Akciğer Sertleşmesi Raporu

Akciğer sertleşmesi hastalığı olanlar incelendiğinde; % 80 ‘inin sigara kullandığı tespit edilmiştir. Bunun dışında kalan % 20 de ise, reflü hastaları, çevre kirliliği, viral enfeksiyonlar görülmektedir. Dünyada tanısı konmuş akciğer sertleşmesi hasta sayısı 3 milyonken, Türkiye’de 100 binde 5 kişide rastlanmaktadır. Bu da ülkemizde görülme sıklığının azlığı yanında, tanınmazlığında fazla olduğunu göstermektedir.

Akciğer Sertleşmesi Belirtileri Nelerdir?

Her akciğer hastalığında olduğu gibi, akciğer sertleşmesinde de benzer belirtiler vardır. Akciğer; nefes almak, kanın oksijenlenmesi gibi görevlerden sorumlu bir organ olduğundan, akciğerde olan herhangi bir aksaklık bu görevlerin yapılamamasına veya aksamasına sebep olur. Yani hasıl olan bir akciğer hastalığında nefes darlığı, az harekette çok yorulma, kuru öksürük, el parmaklarında uyuşma, zaman zaman hareket sıkıntısı olarak görülmektedir.

Akciğer sertleşmesi gerek belirtileri, gerek şikayetleri bakımından KOAH a benzer aralarındaki fark ise; KOAH da öksürük balgamlı, akciğer sertleşmesinde ise kurudur.

Akciğer Sertleşmesinde Tanı ve Tedavi

Akciğer şikayetlerinde tomografi ve patoloji, hastalığın seyri açısından önemli verilerdir. Bunun yanında solunum testleri ve egzersiz testleri, hastalık tanısından ziyade, aşamasını kontrol etmekte kullanılır.

Tedavide genel olarak ilaç tedavileri ile hastalarda ciddi iyileşmeler görülmektedir. Ancak daha çok hastalığı ilerlemiş hastalarda çözüm akciğer naklidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?