Gebelerde 'Üçlü Test' ve Uyulması Gereken Kuralları

Yayın Tarihi : 2016/06/12 23:12 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/14 13:59 •
Gebelikte bebeklerde olabilecek kromozomal anomaliler ve doğumsal anomalilerin tespiti için yapılan bir testtir.
Gebelerde 'Üçlü Test' ve Uyulması Gereken Kuralları

Gebelikte bebeklerde olabilecek kromozomal anomaliler ve doğumsal anomalilerin tespiti için yapılan bir testtir. Bu anomalilerin riskinin belirlenmesinde kullanılır fakat kesin olarak varlığını belirlemez.

Çok sayıda genetik ve doğumsal hastalık bulunmasına rağmen üçlü tarama testi ile bunlardan sadece üç tanesi için (Trizomi 21, Trizomi 18 ve nöral tüp defektleri) risk değerlendirmesi yapılabilmektedir.

Üçlü test 14-22. gebelik haftaları arasında yapılmaktadır. 14.haftadan küçük ve 22.haftadan büyük gebelik haftalarında hesaplama yapılamamaktadır. Genellikle laboratuarlar bu test için 15-19 haftalar arası dönemi önermektedir. 

Gebeler ultrason yapılan gün veya ertesi günü kan vermelidir. Bir haftadan uzun gecikmeler bu testin yanlış yorumlanmasına neden olabilmektedir.

Gebenin doğum tarihi, ultrason tarihi ve ultrason bilgilerinin doktor tarafından yazılması önerilir. Down Sendromu Taraması yapılırken biyokimyasal testlerin yanında formda yazılan bilgiler de kullanılarak risk hesaplaması yapılmaktadır. Formların eksiksiz doldurulması çok önemlidir. Aksi halde testler çalışılsa bile risk hesaplaması yapılamayacaktır. Bu konulara dikkat edilmesi doğru sonuç elde etmek için önemlidir.

Üçlü tarama testi ile down sendromlu bebek taşıyan gebeliklerin tamamı belirlenemez ancak %70 kadarı belirlenebilmektedir. Fakat bu test 3 te1 oranında down sendromlu gebeliklere normal sonuç verebilmektedir. Bu yüzden tek başına yeterli bir test değildir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?